AMSTERDAM - Slechts drie procent van de websites voldoet aan de meest basale eisen van toegankelijkheid voor gehandicapten. Dat blijkt uit een onderzoek dat het Britse bureau Nomensa heeft uitgevoerd in opdracht van de Verenigde Naties.

Veel websites zijn bijvoorbeeld voor blinden of slechtzienden niet goed bruikbaar. Zij gebruiken voorleessoftware, die niet overweg kan met tekst die in plaatjes wordt weergegeven. Ook hebben veel sites kleine letters, die niet door de gebruik vergroot kunnen worden, of wordt er gebruik gemaakt van javascript of andere technologie waar hulpsoftware voor gehandicapte internetters niet mee kan werken.

Drie procent

De onderzoekers bekeken websites van onder meer overheden, banken, kranten en grootwinkelbedrijven in twintig verschillende landen. Slechts drie van de in totaal honderd onderzochte sites bleken te voldoen aan de minimale eisen voor een toegankelijkheidskeurmerk.

Alleen de websites van de Duitse bondkanselier, de Britse premier en de Spaanse regering konden door de beugel.

Nederland

Overigens zijn in het onderzoek geen Nederlandse websites bekeken. In juni besloot de regering dat websites van de rijksoverheid zo snel mogelijk goed toegankelijk moeten worden gemaakt voor gehandicapten.