AMSTERDAM - Mobiele internetverbindingen zijn meestal trager dan beloofd. Volgens een onderzoek van iPing Research adverteren aanbieders meestal met 'pieksnelheden', die in de praktijk zelden gehaald worden.

Het onderzoeksbureau vergeleek de snelheid, responsetijd en stabiliteit van zowel GPRS- als UMTS-verbindingen. Daarbij kwamen grote verschillen aan het licht tussen aanbieders van mobiele telefonie. Bovendien blijken de gemiddelde snelheden beduidend lager te liggen dan zogenoemde 'pieksnelheden' waarmee aanbieders van mobiele diensten adverteren.

Telefoons

De verbindingen werden op verschillende lokaties getest met behulp van mobiele telefoons, waarop aanbieders diensten als snel internet en videobellen leveren.

T-Mobile biedt volgens iPing de hoogste snelheid onder de UMTS-aanbieders. GPRS-klanten zouden bij Telfort het beste af zijn. De snelheid van de beste GPRS-verbinding is vergelijkbaar met die van de traagste UMTS-dienst, die van Vodafone.

Website

Het bedrijf Stray Systems heeft een website geopend waar de onderzoeksresultaten van iPing per postcodegebied kunnen worden bekeken.