UTRECHT - De politie in Utrecht zet een interactieve website in om burgers te betrekken bij opsporingsonderzoeken. Een onopgeloste moordzaak uit 1995 is het eerste onderzoek op www.politieonderzoeken.nl waar burgers interactief tips en ideeën over kwijt kunnen.

De website is maandagavond in gebruik genomen en geldt als proef. Als het concept slaagt overweegt de politie ook lopende zaken op de site te plaatsen.

Gerwig

Op de site staat uitgebreide informatie in tekst en beeld over het onderzoek naar de moord in 1995 op de destijds 18-jarige Sjaak Gerwig uit Utrecht.

Burgers

Burgers kunnen niet alleen mailen als ze informatie hebben over vragen die de politie heeft, maar kunnen ook op de site discussiëren. De politie plaatst de reacties pas op de site nadat het onderzoeksteam deze heeft gelezen.

Inzenders kunnen hun informatie anoniem laten plaatsen of een verzoek indienen om hun reactie helemaal niet te laten plaatsen. Informatie die het onderzoek kan schaden en beschuldigingen naar derden worden niet geplaatst. De politie ververst de pagina's als er nieuwe informatie over het onderzoek bekend is.

Technieken

De politie sloot enkele maanden na de vondst van het lichaam van Gerwig het onderzoek omdat zij te weinig aanknopingspunten had. In september 2006 is de zaak heropend. Met de huidige technieken hoopt de politie via het Nederlands Forensisch Instituut meer informatie uit de destijds vergaarde sporen te verkrijgen.

Ook is het nog onduidelijk waarmee de jongen is doodgeslagen. De politie heeft schematische tekeningen van de wonden op de site geplaatst. Burgers kunnen aangeven hoe Sjaak Gerwig volgens hen om het leven is gebracht.