AMSTERDAM - De internationale standaardenorganisatie ISO heeft een bestandsformaat officieel erkend dat naadloze uitwisseling van documenten tussen verschillende kantoorsoftwarepakketten mogelijk maakt. Steeds meer kantoorsoftware kan met de zogenoemde OpenDocument-bestanden overweg.

OpenDocument gaat de concurrentie aan met Microsoft Office-bestanden, die op het moment in de praktijk de standaard zijn. Omdat Microsoft het patent op die bestandsformaten bezit, is er echter steeds meer kritiek op die situatie, vooral vanwege de afhankelijkheid van één fabrikant. Overheden vrezen bijvoorbeeld dat ze hun eigen documenten in de toekomst niet meer zouden kunnen openen, als Microsoft zijn software zou aanpassen.

OpenDocument is daarentegen niet gepatenteerd. Daarom kunnen alle softwarefabrikanten er vrij gebruik van maken.

Overheden

Verschillende overheden onderzoeken of ze moeten overstappen op het alternatieve formaat. De Amerikaanse staat Massachusetts besloot enige tijd geleden al om voortaan OpenDocument te gaan gebruiken. Ook België stapt in 2008 over.

Microsoft ondersteunt in zijn nieuwe Office-pakket een eigen 'open' bestandsformaat, dat ook zonder Microsoft Office toegankelijk zou blijven. OpenDocument wordt onder meer gebruikt door het gratis kantoorpakket OpenOffice. Corel, fabrikant van het ooit populaire WordPerfect, maakte begin december bekend dat het zowel Microsoft Word als OpenDocument gaat ondersteunen.