TOKIO - Japan staat sinds zaterdag op zijn kop. In het land stonden lange rijen in verband met de release van Nintendo's nieuwe spelcomputer, de Wii. Duizenden Japanners trotseerden de vrieskou om een exemplaar van de console te kopen, zo meldt de International Herald Tribune zaterdag.

In de hoofdstad Tokio stonden zeker 3000 Japanners in de rij voor electronicawinkel Bic Camera. Meer dan een uur voordat de deuren van de winkel open gingen, moesten medewerkers mensen teleurstellen. De winkel is voorlopig uitverkocht, aldus woordvoerster Naoko Ito.


Deze Japanse gamers zijn dolblij met hun nieuwe Wii

Eerder die nacht moesten medewerkers met megafoons werken om de enthousiaste klanten tot rust te manen. Elders in de hoofdstad is de spelcomputer ook uitverkocht, aldus de International Herald Tribune.

De Wii is de opvolger van GameCube en moet concurreren met de Xbox 360 van Microsoft en de PlayStation 3 van Sony. Het meest bijzondere aan de nieuwe spelcomputer is de controller.


De Japanse student Kentaro Watanabe wacht in zelf gemaakte papier-mache controller tot hij een exemplaar van de Wii console kan kopen

De nieuwe controller, die iets wegheeft van een traditionele afstandsbediening, werkt voornamelijk op sensoren. Als de controller op het scherm wordt gericht, reageert hij op elke beweging die wordt gemaakt.

De Wii zal vanaf vrijdag 8 december in Nederland te koop zijn.