AMSTERDAM - Antipiraterijstichting Brein heeft deze week opnieuw vier downloadsites gesloten. De stichting denkt het Nederlandse downloadcircuit daarmee grotendeels te hebben opgerold.

De vier zogenoemde torrentsites hadden volgens Brein samen zo'n 23 duizend gebruikers. Het ging om expoto.org, dreamplace.org, avalon-torrents.com, en mystery-torrents.nl. Expoto.org was vorige week ook al gesloten, toen het onder de naam 'extremepowertorrents' opereerde.

Volgens Brein is de Nederlandse piraterijwereld hiermee een grote slag toegebracht. "Er is nog wat kleiner gruis te vegen maar alle grotere Nederlandstalige sites zijn nu gestaakt", aldus de stichting.

Topsite

In totaal zegt Brein het afgelopen jaar 110 sites met anderhalf miljoen gebruikers te hebben gesloten. Dinsdag maakte Brein nog bekend dat het een zogenoemde 'topsite' van het net had gehaald. De site fungeerde als groothandel voor film-, muziek- en softwarepiraten. Op de servers van 'MadBiker' stond 5,6 terabyte aan auteursrechtelijk beschermd materiaal.