AMSTERDAM - Van de grote antivirusbedrijven heeft alleen McAfee beveiligingssoftware beschikbaar voor Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows Vista. Dat meldt CNet.

Beveiligingsbedrijven hebben zich de laatste maanden herhaaldelijk beklaagd over een gebrek aan medewerking van Microsoft bij de ontwikkeling van nieuwe versies van hun software. Microsoft zou essentiële technische informatie over Vista hebben achtergehouden, waardoor beveiligingsbedrijven er geen virusbescherming voor konden ontwikkelen.

Vista werd donderdag wereldwijd geïntroduceerd voor de zakelijke markt. Analisten verwachten dat het geruime tijd zal duren voordat bedrijven op grote schaal overstappen. De prijs, de hoge systeemeisen en twijfels over de werking van oudere programma's met de nieuwe Windowsversie. Ook het gebrek aan antivirussoftware zal een snelle overschakeling niet bevorderen.

Op 30 januari komt Windows Vista ook op de consumentenmarkt beschikbaar. Rond die tijd verwachten andere virusbestrijders ook klaar te zijn voor de nieuwe Windowsversie.