AMSTERDAM - News Corp. voert gesprekken met het Chinese staatstelecombedrijf China Netcom over de introductie van zijn populaire sociale-netwerksite MySpace in de Volksrepubliek. Dat meldt de Wall Street Journal vrijdag.

Volgens de krant zou Wendi Deng, de echtgenote van News Corp.-eigenaar Rupert Murdoch, in het bestuur van de Chinese vestiging van MySpace plaatsnemen. Chinese media noemen verder Luo Chuan, voormalig topman van MSN China, als beoogd bestuursvoorzitter.

Uitbreiding

MySpace breidde dit jaar uit naar verschillende landen buiten de Verenigde Staten. Het opende al lokale versies van de site in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Japan. Ook wil het bedrijf in Europa een speciale versie voor mobiele telefoons lanceren. In de Verenigde Staten bestaat die al langer.

Censuur

De Chinese internetmarkt groeit als kool. Toch ontmoeten westerse ondernemingen er de nodige problemen: de Chinese regering tracht de toegang tot het web streng te reguleren. Bedrijven als Google, Yahoo en MSN kregen de afgelopen jaren forse kritiek van mensenrechtenorganisaties, vanwege hun medewerking aan het censureren van weblogs en het filteren van resultaten in hun zoekmachines.