WASHINGTON - De Amerikaanse regering heeft financiële instellingen donderdag gewaarschuwd voor terroristen van al-Qaeda die hun computers zouden willen binnendringen. De hackers zouden die onklaar willen maken uit wraak voor het gevangenhouden van gedetineerden op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay in Cuba.

Volgens de regering heeft de terreurorganisatie al-Qaeda opgeroepen tot een digitale aanval tegen Amerikaanse sites voor internetbankieren en van aandelenmarkten. Al-Qaeda zou zo hun databases willen vernietigen.

Homeland Security

Het Amerikaanse ministerie voor Binnenlandse Veiligheid zei geen bewijzen te hebben voor een aanval van hackers, maar heeft voor alle zekerheid toch een waarschuwing doen uitgaan. Volgens het Departement for Homeland Security geldt de waarschuwing met ingang van vrijdag voor de hele maand december.

Guantánamo Bay

De Verenigde Staten houden sinds de Amerikaanse inval in Afghanistan eind 2001 in Guantánamo Bay van terrorisme verdachte mensen vast. Volgens een ingewijde heeft de tot dusver onbekende groepering ANHIAR al-Dollar, die banden zou hebben met al-Qaeda, opgeroepen tot de actie. De groep wil "de moslimbroeders in het kruisvaarderskamp Guantánamo Bay" wreken, aldus de zegsman.

De Amerikaanse aandelenmarkt reageerde niet of nauwelijks op het dreigement.