AMSTERDAM - Scholen kunnen ook de komende drie jaar gratis internet krijgen via KPN. Daarnaast levert het telecomconcern digitaal lesmateriaal aan.

Scholen kunnen het geld dat ze normaal gesproken aan hun internetaansluiting kwijt zijn aan andere doelen besteden, zei KPN-topman Ad Scheepbouwer donderdag. In 2004 bood KPN scholen voor het eerst gratis internet aan.

Inmiddels maken achtduizend scholen uit hetserie primair en voortgezet onderwijs daar gebruik van. KPN is geen liefdadigheidsinstelling, zei Scheepbouwer.

Beleid

"Maar wij voeren ook een maatschappelijk beleid. Onderwijs is belangrijk en wij willen kinderen zo goed mogelijk helpen." Daar heeft KPN op de korte termijn weinig aan, aldus de bestuursvoorzitter, maar op de lange termijn kan het concern profiteren van goed opgeleide werknemers.

KPN zegt zich bewust te zijn van de risico's van het internet voor kinderen. Daarom steunt het concern websites die ouders en leraren wijzen op de gevaren. Scheepbouwer kan overigens niet garanderen dat over drie jaar scholen weer gratis internet van het bedrijf krijgen.

Veranderen

"Mochten wij na drie jaar ons beleid veranderen en scholen wel laten betalen, dan laten we dat ver van tevoren weten", lichtte de topman toe.

Hij voegde daaraan toe dat de bijgeleverde diensten, zoals het online lesmateriaal, in eerste instantie gratis zijn, maar dat na verloop van tijd daarvoor moet worden betaald. De scholen krijgen wel de keuze of ze er mee doorgaan.