AMSTERDAM - Hackers richten zich steeds vaker op videobestanden op internet. Dat is de verwachting van het beveiligingsbedrijf McAfee voor het komende jaar.

De groeiende populariteit van het delen van video's op het internet trekt onvermijdelijk hackers aan, aldus McAfee donderdag. Deze videobestanden worden onder meer aangeboden op online sociale netwerken als MySpace en YouTube.

Een hacker voorziet een videobestand van een kwaadaardige code en stuurt het naar miljoenen onwetende ontvangers via een op het oog legitiem e-mailadres. In tegenstelling tot de meeste kwaadaardige bestanden die met een e-mailbericht worden meegestuurd, is aan een videobestand niet te zien dat er dergelijke code in staat.

Spyware

Begin november werd bijvoorbeeld de W32/Realor-worm ontdekt, die malafide websites opent zonder toestemming van de ontvanger van het videobestand. Daarmee kan een hacker wachtwoorden verzamelen. Met andere aan videobestanden gekoppelde schadelijke software kan bijvoorbeeld ook spyware worden geïnstalleerd.

Grootste bedreigingen

Uit onderzoek van McAfee rolden de tien grootste beveiligingsbedreigingen van 2007. Andere bedreigingen zijn het stelen van wachtwoorden, spam, aanvallen op mobiele telefoons, adware en schadelijke computerprogrammaatjes.