AMSTERDAM - Bittorrent Inc. heeft een overeenkomst gesloten met een groot aantal film- en televisiebedrijven, waaronder 20th Century Fox, MTV Networks en Paramount.

Het bedrijf kan daardoor films en tv-programma's van de betrokken maatschappijen aanbieden. Veel daarvan zal via Bittorrent beschikbaar komen op dezelfde dag dat de dvd-versie verschijnt. Palm Pictures gaat het bestandsuitwisselingsplatform zelfs gebruiken om zijn films te distribueren voordat ze in de bioscoop draaien.

Bittorrent werd ontwikkeld als protocol voor de uitwisseling van grote bestanden. Volgens verschillende onderzoeken is Bittorrent verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle dataverkeer op internet.

Bittorrent Inc., het bedrijf dat de uitvinder van het protocol Bram Cohen oprichtte, richt zich op de legale distributie van films, software en andere grote bestanden. Het is van plan daartoe een legale webwinkel met downloads te openen. Eerder sloot Bittorrent al een overeenkomst met Warner Brothers.

Volgens onbevestigde geruchten zou het bedrijf Cohen deze week overigens aan de kant hebben gezet. Bittorrent zou op zoek zijn naar een meer ervaren manager.