AMSTERDAM - Gewelddadige computerspelletjes beïnvloeden de hersenactiviteit van jongeren. Dat concluderen onderzoekers van de universiteit van Indiana. De spelers vertonen verhoogde activiteit in het hersengebied waar emotionele opwinding zetelt.

De onderzoekers lieten 44 jongeren een half uur een computerspel spelen. De helft van de proefpersonen speelde een schietspel, de andere helft een niet-gewelddadig spel. Bij de eerste groep werd meer emotionele opwinding gemeten, en minder concentratievermogen. Bij de spelers van het vredelievender spel nam het concentratievermogen juist toe.

Volgens de onderzoekers is de proef uniek: het zou de eerste keer zijn dat willekeurige proefpersonen zijn onderzocht, waardoor de invloed van blootstelling aan gewelddadige media buiten het onderzoek geen rol speelde.

In verschillende landen roepen politici op tot een verbod op gewelddadige computerspellen. De discussie laaide onlangs in Duitsland weer op nadat een achttienjarige gamefanaat enkele scholieren gijzelde om vervolgens zelfmoord te plegen.