DEN HAAG - Consumenten hoeven voorlopig geen kopieerheffing te betalen op mp3-spelers en videorecorders met een harde schijf, maar de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoeding (SONT) heeft woensdag wel besloten dat er later mogelijk toch een heffing komt.

De introductie daarvan hangt af van de Europese invoering van maatregelen om artiesten te compenseren voor de vele illegale kopieën van hun muziek. In februari zal de stichting zich opnieuw over het onderwerp buigen. SONT-voorzitter Henk Vonhoff stelt dat een "behoedzame benadering" niet betekent dat de apparaten worden uitgesloten van een heffing. "Wel menen wij dat er redenen zijn om althans op dit moment pas op de plaats te maken."

'Onaanvaardbaar'

"Onaanvaardbaar", reageerde de Consumentenbond. "SONT heeft de deur opengezet voor nieuwe heffingen." Consumenten gaan straks tientallen euro's meer betalen voor een mp3-speler. vreest de belangenvereniging. Dat is dubbelop, aldus de bond. Als consumenten een liedje van het internet halen, betalen ze namelijk al voor het recht om dit te kopiëren.

Ook de brancheorganisaties voor onder meer it-bedrijven en de elektronicamarkt zijn niet te spreken over het besluit van SONT.

Ingrijpen

Vonhoff heeft "eenzijdig" besloten voor mp3-spelers en harddiskrecorders later toch een toeslag in te voeren. Vonhoff negeert volgens de clubs de eis van minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin om terughoudend te zijn met de kopieerheffing.

De Consumentenbond en de brancheorganisaties eisen dat Hirsch Ballin ingrijpt. Die heeft eerder gezegd dat er in Nederland pas een heffing moet worden ingevoerd als er een Europees besluit over is gevallen. De bewindsman had gedreigd in te grijpen als SONT toch met een heffing zou komen.

'Nog niet zeker'

Vonhoff zei dat nog niet zeker is of consumenten vanaf februari wel een heffing moet betalen. "In februari kijken we hoe de vlag erbij hangt." Tot die tijd draagt hij de "woede van andere mensen gelaten", vervolgde hij.

Hirsch Ballin

Consumenten en de branche kunnen er volgens minister Hirsch Ballin zeker van zijn dat er tot 1 juli volgend jaar geen heffing komt. Hij komt nog met een oordeel over het besluit van SONT. De bewindsman bereidt in ieder geval een algemene maatregel van bestuur voor, waarmee hij apparaten kan aanwijzen waarover een heffing moet worden betaald.

De brancheorganisaties en Vonhoff liggen al langer met elkaar overhoop over de kopieerheffing. In de ogen van de belangenverenigingen wilde de SONT-voorzitter een toeslag van 25 euro per mp3-speler met een capaciteit van meer dan 10 gigabyte doordrukken. De organisaties waren bang dat consumenten naar het buitenland zouden uitwijken als daar geen heffing in rekening zou worden gebracht.