ROOSENDAAL - Essent Kabelcom biedt bewoners en bedrijfsleven in Roosendaal en Bergen op Zoom een gratis telefoonabonnement aan voor twee jaar of een gratis aansluiting met decoder op de digitale televisie.

Daarnaast betaalt het bedrijf de beide gemeenten in totaal 5 miljoen euro.

Dat is het resultaat van een in 2002 begonnen arbitragezaak over de exploitatie van het kabelnet. Roosendaal heeft dit woensdag bekendgemaakt. Essent Kabelcom betaalt ook de arbitragekosten.

De twee gemeenten sloten in 1997 een exploitatieovereenkomst voor de kabeltelevisie met de elektriciteitsmaatschappij PNEM, later overgenomen door Essent. Als de PNEM binnen drie jaar met een andere gemeente een overeenkomst zou sluiten met lagere tarieven, zouden die voor Roosendaal en Bergen op Zoom daarop aangepast worden.

Tilburg

De twee gemeenten kwamen er achter dat de PNEM de gemeente Tilburg een bedrag had betaald voor de overname van de kabel. Roosendaal en Bergen op Zoom hadden daar geen geld voor gekregen. Overleg leverde niets op, reden om een arbitrage aan te vragen.

Beide gemeenten ontvangen elk 2,5 miljoen euro. Essent Kabelcom doet de bewoners en het bedrijfsleven rechtstreeks het gunstige aanbod voor het telefoonabonnement en de gratis aansluiting op digitale tv.