AMSTERDAM - Met de sluiting van een zogenoemde 'topsite' denkt piraterijbestrijder stichting Brein een 'grote vis' te pakken te hebben. Op de server van 'MadBiker' stond 5,6 terabyte aan illegale software, films en muziek.

Topsites staan bovenaan de piramide van illegale downloadnetwerken. De besloten servers, die alleen toegankelijk zijn voor ingewijden, verspreiden auteursrechtelijk beschermd materiaal als eerste. Zo fungeren ze als het ware als de groothandel voor andere downloadsites en peer-to-peernetwerken zoals Limewire of Bittorrent. Volgens een schatting van Brein zijn in Nederland enkele tientallen topsites actief.

Glasvezel

De site die nu is gesloten, maakte gebruik van het snelle glasvezelnetwerk van Ons Net in het Brabantse Nuenen. Edutel, het bedrijf dat de netwerkdiensten voor Ons Net levert, heeft de beheerder van de topsite gevraagd zelf contact op te nemen met de stichting Brein. Die zou dat hebben toegezegd.

Mocht MadBiker zich evenwel niet zelf melden, dan beraadt Edutel zich nog op de vraag of het de gegevens van de betrokkene aan Brein verstrekt, of eerst een rechterlijk bevel afwacht.

'Extreme schade'

MadBiker kan vermoedelijk een fikse rekening verwachten: directeur Tim Kuik van Brein wil zich "in dit stadium niet wagen aan een schatting van de schade", maar denkt dat die "extreem" is.