AMSTERDAM - Een bewoonster van de virtuele wereld Second Life heeft in het populaire spel haar fortuin gemaakt. Volgens een persbericht dat zij zelf heeft verspreid, zijn haar investeringen inmiddels ruim een miljoen Amerikaanse dollar waard.

De Chinese Anshe Chung, die inmiddels in Duitsland woont, investeerde dertig maanden geleden een tientje in het spel. Ze kocht virtuele grond, die ze verder ontwikkelde en verkocht of verhuurde. Haar imperium is sindsdien uitgegroeid tot een grote onderneming: Chung bezit 36 vierkante kilometer grond, verschillende winkelcentra en een omvangrijke aandelenportefeuille - allemaal in de virtuele wereld van Second Life.

Werknemers

In januari richtte Chung een bedrijf op dat zich bezig houdt met projectontwikkeling in Second Life. Ze heeft 21 werknemers in dienst en verwacht in 2006 een omzet van 670 miljoen Linden Dollars te behalen.

De Linden Dollar, het betaalmiddel binnen het spel, kan worden omgeruild voor Amerikaanse dollars. Tegen de koers van dinsdag is 270 Linden Dollar ongeveer een Amerikaanse dollar waard.

Belasting

Volgens Chung zijn haar virtuele bezittingen tegen de huidige virtuele vastgoedprijzen omgerekend minstens een miljoen Amerikaanse dollar waard. Voor zover bekend zou Chung daarmee de eerste speler zijn die - althans op legale wijze - miljonair is geworden in Second Life.

Verschillende populaire online spellen hebben een bloeiende economie. In onder meer de Verenigde Staten en Groot-Brittannië onderzoekt de overheid daarom of op virtuele bezittingen belasting kan worden geheven.