BRUSSEL - Nederland is zeer succesvol in het bestrijden van spam. De Nederlandse toezichthouder OPTA heeft enkele spamverzenders aangepakt, waardoor hier fors minder onzinmailtjes rondgaan.

De OPTA zette hiervoor vier werknemers en voor ruim 500.000 euro aan apparatuur in.

Strengere aanpak

De Europese Commissie stelde de Nederlandse werkwijze maandag ten voorbeeld voor andere EU-landen. "Ik zou willen dat andere landen dezelfde resultaten boekten door een strengere aanpak", zei Europees Commissaris Viviane Reding (Informatiemaatschappij).

De Europese Unie heeft de spam al in 2002 verboden. Maar de meeste EU-landen doen nog te weinig om de mailtjes ook echt te bestrijden, vindt Reding. "Ik zal het onderwerp volgend jaar opnieuw bekijken om te zien of aanvullende wetten tegen spam nodig zijn."

Volgens internetbeveiligers is de spam vorig jaar toegenomen van 54 tot 85 procent van de mail. In 2001 was dat slechts 7 procent.

Criminelen

Terwijl de meeste internetters spam gewoon vervelend vinden, ziet Brussel in toenemende mate dat spam afkomstig is van criminelen. Fraudeurs trachten met behulp van dergelijke mail geheime informatie te onfutselen, zoals inloggegevens voor internetbankieren.

De Europese Commissie vraagt internetbedrijven meer filters te plaatsen tegen spam. Tegelijk gaan Brusselse ambtenaren een steviger gesprek aan met landen waar veel van deze mails vandaan komen.

Verenigde Staten

De meeste spam (21 procent) komt uit de Verenigde Staten, aldus onderzoek van IT-beveiliger Sophos van juli tot en met september.

China is de bron van 13 procent van de spam, gevolgd door Frankrijk en Zuid-Korea met elk ruim 6 procent.