AMSTERDAM - Microsoft heeft de strijd om het grootste aandeel op de spelcomputermarkt nogniet verloren. Dit stelt onderzoeksbureau Forrester. Hoewel Sony met zijnPlaystation momenteel bijna de hele markt in handen heeft, verwacht Forresterdat in 2006 de Xbox de nummer 1 spelcomputer is.

De reden daarvoor is datMicrosoft een belangrijk voordeel heeft ten opzichte van Sony: meer ervaring ophet gebied van online games. Het spelen van spelletjes via internet is inopkomst. Sony, Microsoft en Nintendo bieden sinds kort alle drie demogelijkheid om online tegen andere gebruikers te racen en te schieten.

Deverkoop van de daarvoor benodigde apparatuur verloopt beter dan verwacht. Voorde Xbox gingen 150.000 netwerkadapters a 50 dollar over de toonbank, voor dePlaystation 250.000 voor 40 dollar per stuk. Forrester schat dat in 2005 zo`n miljoen huishoudens in Europa op de internetdiensten zijn geabonneerd.

Tegendie tijd, als Sony en Microsoft de opvolgers van de huidige spelcomputers op demarkt brengen, hebben beide bedrijven kunnen leren van hun beginnersfouten,aldus Forrester. De Xbox heeft dan een grote kans om de best verkochteinternetspelcomputer te worden, voor de Playstation 2.