AMSTERDAM - Sociaal netwerken groeit in populariteit, ook op kantoor. Tegelijk nemen hiermee ook de risico's toe omdat lang niet iedereen zorgvuldig omgaat met persoonlijke informatie.

Bezoekers van sociale netwerksites als MySpace nemen vaak grote risico's. Zo heeft 74 procent van hen wel eens persoonlijke informatie als naam, mailadres en verjaardag aan iemand gegeven. Verder downloadt maar liefst 83 procent van de gebruikers van sociale sites onbekende bestanden vanuit profielen van anderen, waardoor ze hun pc's kunnen blootstellen aan aanvallen.

Dit blijkt uit onderzoek van CA en de National Cyber Security Alliance (NCSA) onder 2.163 volwassenen. Ook kinderen zijn kwetsbaar. Ruim de helft van de ouders die weten dat hun kroost netwerksites bezoekt, stelt de profielen daarvan niet zodanig in dat alleen vrienden ze kunnen bekijken.

Ruim eenderde van de ouders houdt het gedrag van hun kinderen zelfs helemaal niet in de gaten. Van de ouders die weten dat hun kinderen sociale sites bezoeken, houdt 64 procent hun profiel in de gaten.

Volwassenen

Sociaal netwerken is echter al lang niet meer alleen populair bij tieners, zo weten de onderzoekers. Bijna de helft van alle volwassenen (ouder dan 18) doet er inmiddels aan. En 53 procent van hen is ouder dan 35.

Van degenen die op kantoor toegang hebben tot een computer, gebruikt 46 procent deze ook wel eens voor sociaal netwerken via het internet. Daarmee is hun bedrijf ook kwetsbaar voor dreigingen zoals spyware en virussen, aldus de onderzoekers.

94 procent heeft hun kroost verteld dat ze moeten oppassen voor pedofielen, 72 procent heeft aangegeven dat ze voorzichtig moeten zijn met malware en 64 procent heeft gewaarschuwd voor gelddiefstal.