AMSTERDAM - De Consumentenbond protesteert met zijn Europese zusterorganisaties tegen een nieuwe EU-richtlijn over het downloaden van muziek van internet. Die richtlijn dreigt de consument te criminaliseren, waarschuwt de bond.

Het Europees Parlement buigt zich binnenkort over de richtlijn, die een einde moet maken aan de wirwar van regels in verschillende lidstaten. Daarbij dreigt volgens Ewald van Kouwen van de Consumentenbond het strengste regime de norm te worden.

De richtlijn stelt downloaden van illegale websites strafbaar. Maar voor de consument is vaak niet vast te stellen of een site aan de regels voldoet. "Als je muziek downloadt van een Russische site, en je hebt daarvoor gewoon betaald, verwacht je dat het in orde is," meent Van Kouwen.

Criminaliseren

Van Kouwen vreest dat de nieuwe regelgeving de argeloze consument zal criminaliseren. "Vaak is er helemaal geen sprake van kwade opzet," zegt hij. "Veel muziekuitwisselingssoftware uploadt bijvoorbeeld automatisch de muziek uit je collectie."

Reclame

De Consumentenbond pleit voor een 'Nederlandse' oplossing. "Commerciële illegaliteit moet je keihard aanpakken," zegt Van Kouwen. "Mensen die tienduizenden illegale nummers aanbieden en daar veel geld mee verdienen." Downloaden door jongeren ziet hij daarentegen als "reclame". "Zo leggen ze de basis voor hun muzieksmaak."

Als jongeren eenmaal geld gaan verdienen, zijn ze best bereid om voor legale muziek te betalen, denkt Van Kouwen. "Maar dan moet er wel een goed aanbod zijn: een goede prijs, met een goede kwaliteit en zonder allerlei slotjes."

Volstrekte idiotie

Wouter Rutten van de NVPI, belangenorganisatie van de platenindustrie, begrijpt niet waar de Consumentenbond op doelt. "Er is helemaal geen sprake van een nieuwe richtlijn rond muziek," reageert hij. "Dit is volstrekte idiotie." Volgens Rutten wordt in Brussel alleen een richtlijn besproken over de aanpak van namaakproducten, "zoals valse Louis Vuittontasjes".

Rutten vermoedt dat de Consumentenbond een bruggetje probeert te slaan naar zijn anti-DRM-campagne. De bond verzet zich tegen de beveiliging van digitale media, die de consument onredelijke belemmeringen zou opleggen.

De Europese consumentenorganisaties menen echter dat de richtlijn dermate ruim geformuleerd is, dat ook onschuldige consumenten er door getroffen worden.