AMSTERDAM - Opsporingsdienst FIOD-ECD heeft bij invallen in Amsterdam ongeveer 250 duizend neppillen in beslag genomen. De valse pillen werden verhandeld via internet.

Het betrof onder meer namaak-erectiepillen en afslankpillen uit het buitenland. In Amsterdam werden de pillen omgepakt en daarna in kleinere hoeveelheden per post verzonden naar de Verenigde Staten.

De douane en TNT Post troffen regelmatig enveloppen aan met namaakmedicijnen. Afgelopen zomer werd op Schiphol iemand aangehouden met een koffer met circa negentigduizend namaakpillen.

Onderzoek

De FIOD-ECD besloot in september dit jaar om onderzoek naar de stroom postpakketten met namaakmedicijnen te doen. In de afgelopen twee maanden zijn in totaal nog ruim zesduizend pakketten met in totaal ongeveer 240 duizend pillen onderschept. De geneesmiddelen werden door gebruikers besteld via internet.

Volksgezondheid

Handelaren in neppillen maken zich schuldig aan inbreuk op merkenrechten. Bovendien gaat het hier om namaakmedicijnen die mogelijk gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.

In een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu van oktober vorig jaar bleek bijvoorbeeld slechts drie procent van de illegaal verhandelde erectiepillen daadwerkelijk Viagra te zijn. Veel pillen bevatten alleen caffeïne of amfetamine, of een onjuiste dosering van de werkzame stof.

Vorige maand riep de Tweede Kamer minister Hoogervorst van Volksgezondheid op harder op te treden tegen de handel in nepmedicijnen.