AMSTERDAM - Stichting Brein, die de piraterij van muziek en films bestrijdt, eist een schadevergoeding van ten minste 280 duizend euro van een klein internetbedrijf uit Haaksbergen.

Dat zegt directeur Tim Kuik van Brein woensdag. Het internetbedrijf zou internetdiensten hebben geleverd aan de makers van een illegale downloadsite.

Het internetbedrijf had geweigerd de naam en adresgegevens te geven van de maker van de downloadsite Extremepowertorrents.nl. Die zou anoniem hebben betaald voor de internetdiensten. Later gaf het bedrijf volgens Kuik de gegevens van een verkeerde persoon op.

Willens en wetens

"Als je als provider zo te werk gaat, ben je niet te goeder trouw bezig. Hij ging willens en wetens door met het hosten van een illegale site," zegt Kuik.

De site is sinds maandagavond uit de lucht. Extremepowertorrents.nl had volgens Brein twintigduizend leden. Op de site werden links naar muziek- en filmbestanden en computerspellen uitgewisseld.

Schadeclaim

Stichting Brein eist een schadevergoeding die 'voorlopig' is begroot op 280 duizend euro. Het internetbedrijf was woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Brein heeft de afgelopen jaren tientallen illegale downloadsites uit de lucht gehaald vanwege inbreuken op het auteursrecht van onder meer film- en platenmaatschappijen. Meestal troffen de beheerders van de sites volgens Kuik schikkingen met de stichting.