AMSTERDAM - Het Instituut voor Publiek en Politiek, initiatiefnemer van de Stemwijzer, roept twijfelaars op woensdag zo veel mogelijk vóór zes uur een stemadvies te vragen. Het IPP vreest dat massale toeloop in de avonduren de site te zeer zal vertragen.

Kennelijk stellen veel kiezers pas op het laatste moment hun stem definitief vast: de Stemwijzer verstrekte woensdag volgens het IPP ruim dertigduizend adviezen per uur. Het instituut verwacht dat de site op de verkiezingsdag in totaal 400 duizend kiezers van advies zal voorzien.

Volgens het IPP was de toeloop bij eerdere verkiezingen vooral in de avonduren erg groot. Mogelijk is de site daardoor na zes uur moeilijk bereikbaar. Veel kiezers gaan na het werk pas naar het stembureau. Dat kan woensdagavond tot negen uur.

De Stemwijzer breekt bij deze verkiezingen alle records. Woensdagmiddag waren via de site 4,6 miljoen adviezen verstrekt, sinds de opening op 17 oktober. Bij de vorige Tweede-Kamerverkiezingen, in 2003, gaf de Stemwijzer 2,2 miljoen stemtips. De site was toen wel twee weken langer online.