AMSTERDAM - Het aantal huishoudens met een aansluiting op digitale televisie is in een jaar tijd verdubbeld. Volgens Telecompaper telde Nederland in het derde kwartaal van dit jaar 1,8 miljoen van zulke aansluitingen, tegen een kleine 900 duizend in dezelfde periode in 2005.

Ondanks die groei verliezen de traditionele kabelmaatschappijen marktaandeel. Steeds meer klanten kiezen voor andere televisiebedrijven, zoals satellietaanbieders, digitale etheraansluitingen of televisie via internet. Kabelmaatschappijen hebben volgens het onderzoeksbureau nog ruim 87 procent van de Nederlandse televisiemarkt in handen, waarmee ze voor het eerst onder de negentig procent zakken.

Pluspakket

Toch hoeven de kabelaars niet direct voor hun bedrijfsresultaat te vrezen: digitale televisie via de kabel is populairder dan satelliet-tv, en volgens één aanbieder kiest zestig procent van de klanten daarbij voor een pluspakket, waarvoor extra betaald moet worden.

UPC

Volgens de onderzoekers is de groeiende populariteit van digitale televisie vooral te danken aan de grootschalige verspreiding van decoders door kabelmaatschappij UPC. Die aanpak is evenwel omstreden: consumentenorganisaties en politici hadden veel kritiek op de ongevraagde verzending van de apparaten.

Analoog

De onderzoekers verwachten dat analoge televisie in de komende jaren volledig gaat verdwijnen. Volgende maand wordt het analoge ethersignaal al uitgeschakeld. Ongeveer 200 duizend tv-kijkers moeten dan uitzien naar een alternatief, zoals digitale ethertelevisie.