DEN HAAG - Tweede Kamerlid Joop Atsma van het CDA zal minister Joop Wijn van Economische Zaken vragen op te treden tegen zogenoemde treiterlijnen. Dat zijn (internet)bedrijven die zich toeleggen op het, op verzoek, pesten van argeloze burgers. De aanvrager kan meeluisteren hoe zijn 'slachtoffer' reageert op het telefoontje.

Atsma stelde dinsdag dat een paar jaar geleden ook al ophef was over de kwestie, waarna toenmalig minister Brinkhorst met de exploitanten ging praten. Dat gesprek sorteerde effect en de lijnen verdwenen. "Maar sinds kort duiken ze weer op. Wij vinden dat schadelijk, het tast de privacy van mensen aan. We willen daarom dat de minister stappen onderneemt."

Treiterlijnen, zoals www.treiterbabe.nl en www.smscity.nl, werken veelal op dezelfde manier. Mensen kunnen een telefoonnummer van een slachtoffer opgeven, dat dan wordt gebeld.

De diensten voorzien in een groot arsenaal seksueel getinte grappen. Zo kan een klant bijvoorbeeld vragen zijn werkgever te laten bellen door iemand die zich voordoet als escortgirl. Hij kan vervolgens meeluisteren hoe zijn baas reageert.