DEN HAAG - KPN maakt een einde aan de wirwar van tarieven voor vaste telefonie. Het telecomconcern kent nu nog bijna honderd verschillende prijzen. Per 1 februari volgend jaar blijven daar nog twee van over. De voordeelnummers verdwijnen dan wel.

De meeste klanten gaan erop vooruit, zo beloofde KPN dinsdag.

Drie abonnementen

KPN komt met drie abonnementen. Klanten kunnen ervoor kiezen om in het weekeinde, 's avonds of altijd onbeperkt naar vaste nummers in Nederland te bellen voor een vast bedrag per maand. Als iemand buiten de 'gratis' perioden belt, moet hij wel gesprekskosten betalen. Daarvoor geldt straks een tarief voor gesprekken naar een vast toestel en een voor een belletje naar een mobieltje.

Standaardaansluiting

Klanten die geen behoefte hebben aan een van de nieuwe abonnementen, kunnen een standaardaansluiting krijgen. Ze betalen dan abonnements- en gesprekskosten. Ze kunnen echter geen gebruik maken van de voordeelnummers.

KPN denkt dat zijn klanten behoefte hebben aan duidelijkere tarieven. "We hebben gekeken naar de massa. Voor heel veel mensen wordt bellen goedkoper", zei een woordvoerster. Het afschaffen van de voordeelnummers is volgens haar bedoeld om de tarieven verder te vereenvoudigen.