AMSTERDAM - Softwarefabrikant Novell ontkent dat Linux patenten van Microsoft schendt. Het reageert daarmee op uitlatingen van Microsoft-topman Steve Ballmer, naar aanleiding van een overeenkomst tussen de twee bedrijven.

Novell en Microsoft sloten eerder deze maand een alliantie. Ze spraken onder meer af elkaar niet te zullen aanklagen voor patentschendingen. Ballmer verklaarde daarna op een technologieconferentie dat de afspraak onder meer nodig was omdat het alternatieve besturingssyteem Linux inbreuk zou maken op intellectueel eigendom van Microsoft.

Geen patentschending

Volgens Novell is daar geen sprake van. De overeenkomst tussen de twee softwarebedrijven houdt weliswaar een wederzijdse belofte in elkaar niet aan te klagen, maar dat betekent niet dat Novell enige patentschending toegeeft, aldus een verklaring van het bedrijf.

Microsoft blijft evenwel bij zijn standpunt. Het bedrijf is het met Novell "eens geworden dat ze het niet eens zijn", reageert Microsoft in een persverklaring op zijn website.

Rechter

Volgens Ballmer bezit Microsoft patenten op niet nader genoemde technologie die in Linux wordt gebruikt. Dat zou betekenen dat computerbezitters die andere Linuxversies gebruiken dan die van Novell, het gevaar lopen door Microsoft voor de rechter te worden gesleept.

Sommige analisten denken dat met name grote bedrijven het zekere voor het onzekere kiezen, en concurrerende Linuxbedrijven, zoals Redhat, de rug zullen toekeren.

SCO

Het is niet de eerste keer dat een bedrijf beweert dat zijn patenten door Linux worden geschonden. Softwarefabrikant SCO daagde enkele jaren geleden om dezelfde reden onder andere IBM voor de rechter, maar heeft zijn beweringen nog niet kunnen bewijzen.