AMSTERDAM - Yahoo wil ongeveer tweeduizend werknemers ontslaan. Dat blijkt uit een uitgelekte memo van topman Brad Garlinghouse van het internetbedrijf, die de Wall Street Journal zaterdag publiceerde.

Yahoo heeft al geruime tijd te kampen met tegenvallende bedrijfsresultaten. Na een serie winstwaarschuwingen is het aandeel Yahoo dit jaar al een derde in waarde gedaald. In tegenstelling tot aartsrivaal Google slaagt Yahoo er nauwelijks in om te profiteren van de aantrekkende advertentiemarkt.

Het bedrijf houdt zich met te veel verschillende activiteiten bezig, en mist daardoor focus, meent Garlinghouse. Hij vergelijkt Yahoo in de e-mail met "dun uitgesmeerde pindakaas". Er moeten "koppen rollen", aldus de memo - die inmiddels bekend staat als het 'pindakaasmanifest'. "Ik haat pindakaas," schrijft Garlington.

Kernactiviteiten

Het bedrijf moet zich volgens Garlinghouse richten op drie kernactiviteiten: de zoekmachine, de advertentiemarkt en community-websites.

Een van de eerste slachtoffers van de reorganisatiegolf lijkt bestuursvoorzitter Terry Semel te worden. Volgens Garlinghouse ontbreekt het Semel aan visie en leiderschap. Daarnaast wil de topman vijftien tot twintig procent van de bijna tienduizend arbeidsplaatsen schrappen.