AMSTERDAM - De grootste platenmaatschappij ter wereld, Universal Music, klaagt de netwerksite MySpace aan. Volgens Universal Music verdient MySpace miljoenen met het schenden van auteursrechten, doordat gebruikers beschermd materiaal kunnen publiceren. Dit meldt Webwereld.

De zaak is aangespannen nadat MySpace weigerde een schikking te accepteren. Videosite YouTube ging onlangs wel akkoord met het betalen van een bedrag aan Universal Music. In ruil daarvoor mag YouTube de beschermde content van Universal Music beschikbaar stellen.

In oktober kondigde MySpace juist aan beschermd materiaal te zullen weren. Door middel van het koppelen van een 'vingerafdruk' aan een audiofragment kan worden gecheckt of geplaatste content legaal is. Ook kunnen auteursrechtenbezitters MySpace via een systeem attenderen op illegale content. Deze wordt vervolgens verwijderd.

Mediamagnaat Rupert Murdoch, eigenaar van MySpace, maakt zich geen zorgen over de rechtzaak. Volgens Murdoch worden de bestanden geplaatst door gebruikers en is MySpace slechts intermediair. Bovendien zou MySpace het schenden van auteursrecht niet aanmoedigen.