MOSKOU - De Russische overheid bindt met behulp van moderne technologie de strijd aan met de gevolgen van illegaal gestookte alcohol. Voor het nemen van de eerste slok, zullen dranklustige Russen per sms informatie kunnen aanvragen over de herkomst van hun fles wodka. Binnen een minuut weten ze of de drank legaal of illegaal gestookt is.

De sms-verificatie is sinds enkele maanden op proef in de republiek Tatarstan en wordt nu uitgebreid naar Moskou en andere gebieden in Rusland, zo meldden vrijdag de Russische media.

Honderden doden

Illegale wodka zorgt er niet alleen voor dat de staat accijns misloopt, maar heeft jaarlijks ook honderden doden tot gevolg.

Alleen al dit jaar stierven er 406 mensen na het drinken van illegaal gestookte alcohol. Ruim 9500 mensen belandden met ernstige vergiftigingsverschijnselen in het ziekenhuis.

Staatsalcoholinspectie

Om per sms te horen of de fles van goede huize komt, stuurt men in Tatarstan een sms'je naar de Staatsalcoholinspectie met daarin het registratienummer dat op de fles gedrukt staat. Een antwoord kost 5 roebel, ongeveer 15 eurocent.

Overigens blijkt uit een recente peiling onder de Russische bevolking dat de veeldrinkende Rus steeds meer een mythe is:

Slechts 3 procent van de ondervraagden zegt elke dag alcohol te drinken. Een derde meldt niet vaker dan enkele keren per jaar in te nemen. Ook blijkt bier populairder als drank dan wodka.