AMSTERDAM - De websites van de grote politieke partijen zijn nauwelijks toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Dat blijkt uit een inventarisatie van keuringsinstelling XS Check.

XS Check, dat controleert of overheidswebsites voldoen aan de toegankelijkheidsrichtlijnen die sinds september van kracht zijn, nam de homepages van CDA, VVD, PvdA, SP en GroenLinks onder de loep. Vooral de VVD en de Partij van de Arbeid kwamen slecht uit het onderzoek: hun sites zijn voor blinden en slechtzienden nauwelijks bruikbaar.

Plaatjes

Het belangrijkste probleem is het gebruik van afbeeldingen waar geen tekstuele informatie aan is toegevoegd. Blinden en slechtzienden maken vaak gebruik van screenreaders, die teksten op websites voorlezen. Dergelijke hulpmiddelen kunnen niet met de plaatjes overweg. Ook het gebruik slecht toegankelijke menu's leidt tot problemen.

Flash

De toegang tot de website van het CDA wordt belemmerd door het gebruik van Flashanimaties, en een PDF-versie van het verkiezingsprogramma. De SP en GroenLinks kwamen nog het beste uit de test, maar voldeden evenmin aan alle eisen.

Politieke partijen zijn, in tegenstelling tot overheidsinstellingen, overigens niet verplicht om hun site in overeenstemming met de toegankelijkheidsrichtlijnen te brengen.