ROZENDAAL - De investeerders die enkele jaren geleden de introductie van een nieuw loterijspel door overheidsbemoeienis zagen mislukken, hebben premier Balkenende een voorstel gedaan voor een schadevergoeding. Gezamenlijk eisen zij iets meer dan 100 miljoen euro. De helft daarvan gaat naar een goed doel.

Dit heeft de European Wireless Lottery Holding (EWLH), waarin de investeerders zijn verenigd, vrijdag laten weten in reactie op een bericht van die strekking in de Volkskrant. EWLH eiste eerder bij de rechtbank meer dan 200 miljoen euro.

Gokverslaving

De houdstermaatschappij vecht al enkele jaren een conflict uit met de overheid over Sevens. De lancering van dit loterijspelletje via de mobiele telefoon, waarin de Staatsloterij deelnam, werd in augustus 2003 verboden omdat dat niet zou passen bij het overheidsbeleid om gokverslaving tegen te gaan.

EWLH heeft kort na het verbod al beslag laten leggen op het prijzengeld van de Staatsloterij om een schadevergoeding te krijgen. Daarna is het conflict verder op scherp gezet bij de rechtbank.

Schade

In april vorig jaar gaf een rechter de investeerders de opdracht om de schade vast te stellen. Daarbij gaat het om uitgaven die zijn gedaan om Sevens te ontwikkelen en om de verwachte inkomsten uit het spel. EWLH heeft daarvoor een accountantsbureau in de arm genomen, dat de schade heeft beraamd op ruim 100 miljoen euro.

Goed doel

Volgens de investeerders hebben de Staatsloterij en de overheid moeite met de vergoeding van de geleden schade omdat zij worden gezien als 'rijk'. Als geste willen ze daarom de helft aan een goed doel schenken. Zij hebben onder meer een reeks kindertehuizen op het oog.

Een van de investeerders is Marcel Boekhoorn, die in de zomer van vorig jaar faam verwierf met de verkoop van Telfort aan KPN. Hij werkt momenteel aan het opzetten van een nieuwe gratis krant in Nederland.