NOORDWIJK - Het Europese ruimtevaartagentschap ESA laat via internet zien hoe een vulkaanuitbarsting er vanuit de ruimte uitziet. Dat kan door de samenwerking van ESA met Google Earth. Sinds donderdag beschikt het programma over 130 nieuwe satellietbeelden van natuurverschijnselen en historische monumenten. Een stofstorm en een veranderende gletsjer zijn ook vanuit de ruimte te zien.

De beelden zijn eenvoudig op te roepen door in de zijbalk van Google Earth op 'Featured Content' te klikken. Daar heeft het ESA een eigen pictogram. Bij de beelden verschijnt informatie over belangrijke veranderingen in het milieu, feiten en cijfers, wetenschappelijke uitleg en theorieën. De beelden zijn gemaakt door de ESA-satellieten Envisat, ERS en Proba.

Google Earth-directeur John Hanke zegt op de website van ESA: "Het bemoedigt ons dat de Europese ruimtevaartorganisatie Google Earth gebruikt om dit soort fascinerende informatie over en indrukwekkende opnames van onze planeet te laten zien. Zo zetten we weer een belangrijke stap om mensen wereldwijd te helpen hun omgeving beter te begrijpen." ESA noemt het initiatief een "uitgelezen kans om het brede publiek te interesseren voor ruimtetechnologieën".