EL SEGUNDO - De nieuwe spelcomputer Playstation 3 (PS3) wordt ver beneden de kostprijs verkocht. De fabrikant Sony verliest per verkocht apparaat ruim 300 dollar. Dat heeft het onderzoeksbureau iSupply berekend.

De PS3 is onder vuur komen te liggen wegens de hoge prijs. De uitgeklede versie kost in de Verenigde Staten, waar hij vanaf dit weekeinde in de winkels ligt, 499 dollar. De kostprijs is echter ruim 805 dollar, liet iSupply donderdag weten.

Spelletjes

Het is gebruikelijk dat spelcomputerfabrikanten hun apparaten verliesgevend in de markt zetten. Ze behalen juist de winst uit de verkoop van spelletjes. Het verlies dat Sony echter boekt, is volgens iSupply opmerkelijk te noemen.

De hoge kosten hangen volgens de onderzoekers samen met de dure onderdelen die zijn gebruikt. Zo zit er een speler in van 125 dollar die geschikt is voor de nieuwe dvd-standaard blu-ray. Ook de processor is aan de prijzige kant.

Xbox

De grote concurrent van de PS3, de Xbox 360 van Microsoft, is nu winstgevend, aldus iSupply. De Xbox 360 met harde schijf kost in de winkels 399 dollar, maar wordt gemaakt voor 75,70 dollar minder.

Toen Microsoft zijn spelcomputer echter vorig jaar introduceerde, verloor het concern nog 125 dollar per verkocht apparaat. De PS3 kwam afgelopen weekeinde in Japan in de verkoop. Nederland en de rest van Europa volgen volgend jaar maart.