BRUSSEL - Een nieuw gewelddadig computerspelletje heeft de toorn gewekt van Europees Commissaris Franco Frattini (Justitie).

Het spel The Rule of Rose heeft hem zo geschokt dat hij maatregelen voorstelt. Hij denkt aan waarschuwingsetiketten en bewustwordingscampagnes.

"U weet waarschijnlijk dat het aantal video- en computerspelletjes dat geweld verheerlijkt toeneemt", schrijft Frattini woensdag in een brief aan de justitieministers in de EU. "Vooral een nieuw spelletje, waarbij een jong meisje psychisch en fysiek geweld ondergaat, heeft me geschokt door zijn obscene gewelddadigheid en brutaliteit."

Normaal

Zulke spelletjes kunnen kinderen aanzetten tot geweld of de indruk wekken dat zulk gedrag normaal is, vindt de Europees Commissaris. Frattini erkent dat vooral de ouders verantwoordelijk zijn, maar hij wil ook op EU-niveau verantwoordelijkheid opnemen om kinderen te beschermen.

Hij heeft justitieminister Ernst Hirsch Ballin en diens collega's van andere EU-landen uitgenodigd voor informeel overleg hierover tijdens een EU-vergadering rond 5 en 6 december in Brussel. Hij wil ook overleggen met belanghebbenden.