AMSTERDAM - De kerst-inkopen op internet zullen dit jaar in Europa met 160 procent toenemen in vergelijking met vorig jaar. Dit voorspelt onderzoeksbureau Forrester Research. In totaal zal er voor ongeveer 9 miljard gulden (4,1 mrd euro) aan kerstcadeaus worden gekocht.

De maand december zal volgens de onderzoekers goed zijn voor een kwart van de omzetten van het hele jaar. De Engelsen lopen op kop wat het online kerstshoppen betreft. Zij zullen naar verwachting 3 miljard gulden (1,4 mrd euro) uitgeven aan cadeaus op het web.

Zaken en artikelen die in trek zullen zijn reizen (dicht bij huis) en vooral elektronica. De Europeanen zullen voor naar schatting 1 miljard gulden (489 miljoen euro) aan nieuwe computers en andere hardware bestellen.

De berekingen van Forrester zijn mede gebaseerd op het aantal Europeanen dat regelmatig gebruik maakt van internet. Sinds kerstmis 2000 is het aantal internetgebruikers in Duitsland met 24 procent gestegen. In Engeland 31 procent en in Frankrijk zelfs met 35 procent.

Ook al zullen niet al die beginnende internetters online kerstinkopen doen, toch doen webwinkels er hun voordeel mee, zo verwacht Forrester.