AMSTERDAM - Een van wachtwoordbeveiliging voorzien gedeelte van de website van het ministerie van Binnenlandse Zaken is vrij toegankelijk. De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken zette de inloggegevens in een nieuwsbrief (PDF), die op op haar website door iedereen te downloaden is. Volgens het ministerie is er niets geheim aan de informatie.

De actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet ontdekte de site. Die bevat informatie voor gemeenteambtenaren in gemeenten waar bij de Tweede Kamerverkiezingen volgende week stemcomputers van fabrikant Nedap worden gebruikt. Een deel van die documenten is inmiddels weer verwijderd, maar de actiegroep heeft ze op zijn site gepubliceerd (PDF).

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is er niets geheim aan de informatie. "Dit is echt in het geheel niet spannend. We hebben deze informatie in ik-weet-niet-hoeveel-tienduizendvoud het land in gestuurd," zegt een woordvoerder.

De website was alleen voorzien van een wachtwoord om te zorgen dat ambtenaren in gemeenten die met Sdu-computers zouden werken, niet per ongeluk de Nedap-instructies zouden lezen.

Ongeveer negentig procent van de stemcomputers in Nederland is van Nedap. De overige computers zijn gemaakt door Sdu. Die computers werden onlangs door minister Nicolaï van Bestuurlijke Vernieuwing afgekeurd, omdat ze eenvoudig af te luisteren zouden zijn.