AMSTERDAM - Microsoft begint dinsdag op zijn maandelijkse 'patch-dag' met de automatische verspreiding van Internet Explorer 7, de langverwachte nieuwe versie van de browser. Ook dicht Microsoft zes lekken in Windows.

Daaronder is een ernstig lek in de zogenoemde XML Core Services, waar op internet actief misbruik van wordt gemaakt. Door de kwetsbaarheid kunnen computerkrakers de volledige controle over het systeem krijgen. Daarnaast repareert Microsoft nog vijf fouten in zijn software.

Internet Explorer 7

Onder de automatische updates is ook de nieuwe versie van Internet Explorer. Niet bij alle Windowsgebruikers wordt IE direct vernieuwd: Microsoft pakt de verspreiding voorzichtig aan. Dagelijks krijgt ongeveer een procent van de Engelstalige Windowsgebruikers IE7 aangeboden. Zo wil Microsoft voorkomen dat het updateproces voor systeembeheerders onbeheersbaar wordt.

Gebruikers die de automatische installatie van Internet Explorer 7 nog even willen tegenhouden, kunnen daartoe blokkadesoftware downloaden.

Nederlandstalig

De nieuwe versie van Internet Explorer is sinds enkele weken beschikbaar, tot dusverre alleen in het Engels. In de loop van dinsdag komt ook de Nederlandstalige versie beschikbaar, al moeten gebruikers die wel zelf downloaden. Pas vanaf januari wordt de Nederlandse browserversie via de automatische updatefunctie verspreid.