AMSTERDAM - Egypte is voor het eerst opgenomen in de lijst van landen die het internet censureren. De lijst is samengesteld door de mensenrechtenorganisatie Reporters Without Borders (RSF). Vooral bloggers moeten het in het Afrikaanse land ontgelden, zo meldt de BBC.

Dit jaar werden drie bloggers in Egypte gearresteerd omdat zij op hun weblogs een oproep plaatsten voor democratische hervormingen in het land.

Zwarte lijst

In totaal heeft RSF dertien landen op een zogenaamde 'zwarte lijst' gezet. Naast Egypte staan ook landen als China, Cuba, Noord-Korea en Vietnam. Volgens de mensenrechtenorganisatie maken al deze landen zich schuldig aan "de onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting op het internet."

RSF heeft dit jaar drie landen van de lijst kunnen verwijderen, waaronder Libië. Volgens een woordvoerder is dit een teken dat "de situatie in dergelijke landen wel degelijk kan verbeteren."

Yahoo

Bezoekers van de website van RSF worden ook uitgenodigd een gesproken bericht achter te laten Yahoo-oprichter Jerry Yang. Volgens RSF blokkeert Yahoo, in opdracht van de Chinese regering, informatie op het internet voor Chinese internetgebruikers.

De lijst van dertien:

Egypte, China, Cuba, Noord-Korea, Vietnam, Wit-Rusland, Birma, Iran, Saoedi-Arabië, Syrië, Tunesië, Turkmenistan en Oezbekistan.