TOKIO - Lange rijen mensen verzamelden zich zaterdag in de Japanse hoofdstad Tokio voor de winkels om de nieuwe spelcomputer Playstation 3 (PS3) aan te schaffen. Sony bracht het apparaat zaterdag in Japan op de markt.

Veel liefhebbers moesten teleurgesteld en zonder PS3 huiswaarts keren, omdat er slechts 100.000 PS3-spelcomputers beschikbaar waren als gevolg van technische problemen bij de productie.

Sony werd bij de introductie van de PS3 achtervolgd door tegenslagen. Door een gebrek aan onderdelen voor de Blu-ray dvd-speler die in het apparaat is geïntegreerd, moest de lancering van de spelcomputer in Europa en Australië worden uitgesteld. Bovendien is de voorraad in eerste instantie ook in Japan en Noord-Amerika beperkt.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten begint de verkoop van de PS3 komende vrijdag. Er komen dan 500.000 PS3's op de markt, waarvan een groot deel al bij voorintekening is verkocht. Ook in de VS vormden zich daarom afgelopen week al de eerste rijen voor de winkels.

Grijze import

In Nederland en de andere landen van Europa ligt het apparaat pas vanaf maart 2007 in het schap. Sony vreest daarom dat veel gamefanaten zullen proberen via grijze import aan Aziatische Playstations te komen. Het bedrijf heeft aangekondigd hard te zullen optreden tegen bedrijven die daar aan meewerken. Onlangs moest de populaire webwinkel Lik-Sang de deuren al sluiten na juridische actie van de elektronicagigant.

Van de voorganger van de PS3, de Playstation2, zijn wereldwijd meer dan honderd miljoen exemplaren verkocht.