AMSTERDAM - Casabobo.nl, een website die de woningen van tientallen bekende Nederlanders laat zien op kaarten van Google Maps, heeft zijn gegevens over politici verwijderd.

"We hebben nog eens nagedacht of het wel verstandig was om die gegevens ten tijde van de verkiezingen te publiceren," zegt Jan-Willem van Beek van Greenberry, het bedrijfje achter de site. Volgens Van Beek zijn de initiatiefnemers niet door politici benaderd om de informatie te verwijderen. "Het is een voorzorgsmaatregel."

Verdonk

Ten tijde van de lancering, donderdag, waren op de site nog de huizen te zien van enkele vooraanstaande politici, onder wie minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en premier Balkenende. Die hebben voor hun privacy nauwelijks hoeven vrezen: de site bezweek vrijwel direct onder de massale belangstelling en was tot vrijdagmiddag onbereikbaar.

Op Casabobo.nl zijn wel de woningen te zien van tal van andere bekende Nederlanders. In veel gevallen is ook andere informatie terug te zien, zoals de auto waar de beroemdheid in rijdt.

Openbare gegevens

Volgens Van Beek schendt de site de privacy van de BN'ers niet. Alle gegevens zijn op internet gevonden, en waren dus al openbaar. Wel belooft hij gegevens van BN'ers die bezwaar tegen vermelding hebben, te zullen verwijderen.

Greenberry, dat Google Maps-toepassingen ontwikkelt, wil met de site laten zien wat er allemaal mogelijk is met de kaartendienst.