LOS ANGELES - De Amerikaanse federale recherche FBI stelt een onderzoek in naar aanleiding van videomateriaal dat op Youtube.com is geplaatst en een politieagent laat zien die een arrestant meerdere keren in het gezicht slaat, tijdens een arrestatie op 11 augustus.

Bekijk video

Op de videobeelden is te zien hoe William Cardenas (24) op straat in Hollywood door twee agenten wordt vastgehouden, terwijl hij door een van hen in het gezicht wordt geslagen. Een van de agenten lijkt zijn knie in Cardenas' nek te drukken. De verdachte roept herhaaldelijk: 'Ik kan niet ademen!'

Naar aanleiding van de video, die door een buurtbewoner is opgenomen, heeft de FBI donderdag een burgerrechtenonderzoek ingesteld. Ook de politie onderzoekt het geweld van de twee agenten die voorlopig administratief werk doen. Politiechef William Bratton noemde de video 'verontrustend' en zei dat onderzoek moet uitwijzen of het gedrag van de agenten gepast was. Hij zei dat Cardenas een bekend bendelid is en gezocht werd voor heling.

Wapen

In het arrestatierapport schrijven de agenten dat de arrestant zich verzette en in de worsteling probeerde het wapen van een van hen te grijpen: "De hand van de verdachte lag op het holster van mijn partner dus ik schreeuwde dat hij op zijn pistool moest letten. Mijn partner reageerde door zijn pistool te bedekken en zijn linker elleboog in het gezicht van de verdachte te plaatsen." Cardenas was ook met pepperspray niet in bedwang te krijgen. Pas nadat twee vrienden hem hadden toegeroepen zijn verzet te staken, kon hij in de boeien worden geslagen, aldus het rapport.

Cardenas liep verwondingen en kneuzingen aan zijn armen, benen en gezicht op. Een ooglid moest worden gehecht. Zijn advocaat beticht de agenten van schendingen van de burgerrechten. Volgens hem is er duidelijk sprake van het gebruik van excessief geweld.