AMSTERDAM - Door een fout in de website van Playboy zijn de naaktfoto's van Heleen van Royen vroegtijdig uitgelekt op het internet.

De blootreportage van de Nederlandse schrijfster was al enkele dagen online te bewonderen door leden van de Cyberclub. Cyberclub is een met wachtwoord beveiligd onderdeel van de Playboy-site waar mensen tegen betaling toegang kunnen krijgen tot onder meer de fotoshoot en extra materiaal.

Door een lek in de beveiliging van de Cyberclub-website konden ook niet betalende internetters de blootfoto's bekijken. De foto's staan inmiddels op weblogs als Jaggle en VKMag.

Onderhoud

Volgens internetbureau Netvlies, verantwoordelijk voor de website van Playboy's Cyberclub, is er geen sprake van een echt lek. Woordvoerder Roy Jacobs laat aan NU.nl weten dat de website slechts tien minuten open heeft gestaan, terwijl men bezig was met beveiligingsonderhoud.

Volgens Jacobs heeft een lid van de Cyberclub misbruik gemaakt van de situatie. "Deze persoon is op het juiste moment en op de juiste tijd geweest", aldus Jacobs.

Volgens weblogger Hailstorm van Jaggle, het weblog dat de foto's als eerste publiceerde, heeft de beveiliging het veel langer laten afweten. "Het lek is donderdagavond om half acht geconstateerd. Pas vrijdagochtend heeft Netvlies het lek gedicht en de foto's verwijderd."

Playboy zelf ontkent het lek. "Er is nooit toegang tot de site geweest zonder daarvoor te betalen", aldus woordvoerder Harm van Kessel.

Bridget Maasland

Het blootblad hoopte dit jaar de webloggers te slim af te zijn, door een vooraankondiging van foto's op zijn eigen website te plaatsen. Vorig jaar ontstond een rel nadat bloggers de naaktreportage van Bridget Maasland online zetten, ruim een week voordat de Playboy in de winkels zou liggen.

Scannen

Jacobs meent dat het erg lastig is om dergelijke incidenten tegen te gaan. "Er zijn al vaker foto's uitgelekt", zo zegt hij. "Je kunt dit nooit helemaal tegengaan. Mensen kunnen het blad ook kopen, de foto's scannen en ze vervolgens online zetten."

De Playboy met Heleen van Royen ligt vanaf vrijdag in de winkels. Wat de schrijfster voor de reportage heeft gekregen is niet bekend.