AMSTERDAM - De gemiddelde snelheid van breedbandverbindingen in Nederland was in juni 2808 Kbps, 53 procent sneller dan aan het begin van het jaar. Dat blijkt uit een onderzoek van Telecompaper. In de Randstad zijn de verbindingen gemiddeld een stuk sneller dan in de provincie.

Zeeuwse breedbandklanten hebben een gemiddelde downloadsnelheid van 2068 Kbps, terwijl inwoners van Noord- en Zuid-Holland rond de 3300 Kbps halen.

Snelle abonnementen

De onderzoekers noemen het opvallend dat de gemiddelde snelheid van de breedbandaansluitingen achterblijft bij de pakketten die internetproviders aanbieden. Slechts 13,6 procent van de internetters had in juni een aansluiting van meer dan 8192 Kbps. Vooral klanten van Orange en Tele2 hebben vaak zo'n snelle verbinding. Hun providers richten zich dan ook op de verkoop van snelle ADSL2+-aansluitingen.

Snelste

Van de DSL-aanbieders is Tele2 volgens de onderzoekers ook de provider met de hoogste gemiddelde snelheid, gevolgd door XS4ALL en Orange. Het Net en Direct ADSL hebben de traagste verbindingen. UPC biedt de hoogste downloadsnelheid onder de kabelaanbieders, het kleine Zeelandnet zit flink onder het gemiddelde, volgens het rapport.