HILVERSUM - De elektronicabranche introduceerde donderdag de nieuwste dvd-standaard blu-ray in Nederland. Bij het introductiespektakel werd ook meteen duidelijk dat de belangrijkste motor achter de nieuwe techniek voorlopig nog niet voorhanden is.

Het succes van blu-ray hangt grotendeels af van de spelcomputer Playstation 3, die pas in maart op de markt verschijnt. De komende maanden verschijnen in veel winkels wel dure blu-ray-spelers. De techniek achter blu-ray moet, als het aan fabrikanten als Philips en Sony ligt, de huidige standaard voor dvd's vervangen. Op platte televisies kan blu-ray superieure beeld- en geluidskwaliteit leveren. De fabrikanten beloven zelfs een bioscoopervaring.

Het blu-ray-kamp opende donderdag meteen de aanval op de concurrent HD-DVD, ook een nieuwe dvd-standaard die dingt naar de gunsten van de consument. Blu-ray presenteerde zichzelf vanzelfsprekend als de beste keuze, maar het zullen uiteindelijk de consumenten zijn die bepalen welke technologie wint.

Prijs

Prijs speelt daarbij een belangrijke rol. Een blu-ray-speler kost tussen de 1000 en 1500 euro en is daarmee duurder dan een apparaat voor HD-DVD, waarvan de goedkoopste 700 euro kost. Dat zijn prijzen die slechts weinigen over zullen hebben voor technologieën die zichzelf nog niet in de praktijk hebben bewezen. Alleen mensen die graag voor de massa uitlopen, zullen een dergelijk bedrag zonder na te denken neerleggen.

De Playstation 3, uitgerust met een blu-ray-speler, had uitkomst kunnen bieden. "Dat is per definitie de beste dvd-speler", moest zelfs Frank Simonis van Philips toegeven. Hoewel de spelcomputer nou niet direct goedkoop is, kan de consument toch voor een aanzienlijk lagere prijs dan een aparte speler blu-ray in huis halen. Een uitgeklede versie van de PS3 gaat 499 euro kosten.

Maar de Nederlandse consument zal de komende maanden de PS3 nog niet in de winkel vinden, omdat fabrikant Sony de introductie herhaaldelijk heeft uitgesteld. Op het blu-ray-feestje donderdag in Hilversum werd het publiek wel lekker gemaakt met een PS3, maar dit was één van de slechts drie spelcomputers die een promotierondje maken in Nederland. In Japan verschijnt de PS3 dit weekeinde al, de Verenigde Staten volgen een week later.

PS3

Simonis maakt zich evenwel geen zorgen. "Een nieuwe standaard heb je niet in de eerste maanden neergezet. Wat zijn nou drie maanden", vroeg hij zich af. Er hangt echter wel veel van de PS3 af. Op de Nederlandse markt speelt de introductie van de computer een doorslaggevende rol, zei onderzoeker Jan Zwang van GfK. Met een PS3 kunnen consumenten "instappen voor veel minder geld".

De prijs van een normale blu-ray-speler belandt volgens Zwang pas over zo'n vier jaar op een niveau dat voor de consument acceptabel is. "De vraag wat het gaat kosten is cruciaal. Als een speler tussen de 400 en 450 euro kost, stappen consumenten massaal in."

De eerste slag tussen HD-DVD en blu-ray wordt daarom op de spelcomputer geleverd, voorspelt de marktonderzoeker. De PS3 gaat de strijd aan met de Xbox 360 van Microsoft, waarvoor zeer binnenkort een aparte HD-DVD-speler in Europa op de markt komt. Overigens gebeurt dat pas volgend jaar in Nederland.

Inkomsten

Voor de fabrikanten achter blu-ray hangt veel van de nieuwe techniek af. De inkomsten uit de 'oude' dvd-standaard nemen af.

Blu-ray moet de consument weer aanzetten tot nieuwe aankopen, zoals dat bijvoorbeeld ook gebeurde na de introductie van de 'ouderwetse' dvd. De fabrikanten kunnen zo'n zes jaar veel geld verdienen met blu-ray, denkt onderzoeker Zwang. Na zeven jaar heeft de nieuwe technologie zijn langste tijd al weer gehad en moet er iets nieuws worden bedacht.