AMSTERDAM - Nederland scoort slecht op het gebied van bescherming van de privacy. Dit komt vooral door het steeds meer tappen van telecommunicatieverkeer, het biometrische paspoort en het uitwisselen van persoonlijke gegevens. In Europa doen alleen Zweden en Groot-Brittannië het nog slechter.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar privacy en mensenrechten Privacy International en Electronic Privacy Information Center (EPIC). In Nederland is sprake van een "systematisch falen" bij het handhaven van de privacy-bescherming.

Privacy International en EPIC brachten de privacy van burgers in zeventig landen in kaart. De twee organisaties hebben Groot-Brittannië, Singapore en Rusland op een zwarte lijst gezet, omdat de mate van toezicht en bewaking daar het hoogst is.

Landen die het volgens het onderzoek juist goed doen, zijn België, Canada, Duitsland en Argentinië. De onderzoekers willen met de publicatie niet de slecht scorende landen in een kwaad daglicht stellen, maar te laten zien hoe het beter kan.