AMSTERDAM - Microsoft gaat Universal Music Group betalen voor elke verkochte Zune-speler. Dat hebben beide bedrijven donderdag bekendgemaakt, zo meldt Reuters.

De 30 gigabyte Zune zal in de Verenigde Staten 249 dollar gaan kosten. Hiervan gaat een deel naar Universal. Daarnaast krijgt de platenmaatschappij een percentage van elk verkocht liedje. Wat Universal exact aan bedragen gaat terugzien is nog niet bekend.

De bedrijven laten weten dat het om een revolutionaire overeenkomst gaat, die mogelijk grote veranderingen teweeg gaat brengen in de digitale muziekmarkt. Zo hoopt Universal dat in de toekomst ook andere partijen de muziekindustrie op een vergelijkbare manier tegemoet wil komen.

iTunes

Ook Microsofts rivaal Apple komt platenmaatschappijen tegemoet in de inkomsten, maar tot op heden krijgt de muziekindustrie slechts een percentage van de inkomsten uit Apple's muziekwinkel iTunes.

Overigens benadrukt de topman van Universal dat de samenwerking met Apple uitstekend is. "Apple heeft veel goeds gedaan voor de muziekindustrie. Het contract met Apple loopt nog, maar zodra deze eindigt gaan we zeker opnieuw aan tafel zitten."

Kopieerheffing

Volgens Chris Stephenson van Microsoft is het idee van een vergoeding niet nieuw. "De muziekindustrie zoekt al langer naar oplossingen met betrekking tot vergoedingen", zo zegt hij. In verschillende Europese landen, waaronder Nederland, probeert men bijvoorbeeld al tijdenlang een compromis te bereiken over kopieerheffing. Deze kopieerheffing is bedoeld als compensatie aan musici en producenten voor het privékopiëren en misgelopen inkomsten.

De nieuwe muziekspeler van Microsoft, die volgende week in de Verenigde Staten op de markt komt, zal het voornamelijk moeten opnemen tegen de iPod. Momenteel domineert Apple met een marktaandeel van bijna 80 procent de digitale muziekmarkt. Ook Zune's bijbehorende muziekwinkel Zune Marketplace gaat het niet makkelijk krijgen. De iTunes Music Store is tot nog toe nog steeds de grootste muziekwinkel op internet.

Winstgevend

Microsoft gaat er alles aan doen om de Zune stevig in de markt te zetten, zo liet het eerder al weten. Hiervoor zal de softwaregigant uit Redmond honderden miljoenen dollars reserveren. Microsoft hoopt dat de Zune binnen afzienbare tijd winstgevend wordt.