AMSTERDAM - Leerlingen van het Farelcollege met slechte schoolresultaten en spijbelgedrag kunnen dit vanaf volgend schooljaar niet langer voor hun ouders verbloemen. De scholengemeenschap in Ridderkerk publiceert vanaf september 2003 de leerlingresultaten op internet. Volgende week start de school met een pilot-programma.

In het zogeheten @VO-systeem worden alle leerlinggegevens digitaal opgeslagen. Het programma moet het verouderde administratiesysteem vervangen en ouders voortdurend van informatie voorzien. "We willen ouders graag doorlopend op de hoogte houden in plaats van elke drie weken een papiertje meegeven aan de leerling", vertelt Nico Mouthaan, rector van het Farelcollege.

Een van de voordelen van het nieuwe systeem is dat het onderwijspersoneel in één oogopslag kan zien hoe vaak een scholier afwezig is geweest, welke cijfers hij heeft gehaald en welke studiekeuzes hij heeft gemaakt.

De school kan zelf bepalen of ze een deel van de informatie openbaar maakt voor ouders. Via een speciale site kunnen zij bij deze gegevens komen. Het @VO-systeem moet over twee jaar op zeker 275 scholen zijn geïntroduceerd.

Het initiatief van het Farel-college is niet uniek. Het Groene Hart Lyceum in Alphen aan den Rijn startte in april van dit jaar met een soortgelijke variant. Ouders van leerlingen op het Groene Hart Lyceum kunnen sinds 23 april via een speciale site de cijfers van hun kinderen raadplegen. Het spijbelgedrag en andere persoonlijke leerlinggegevens, toont de Alphense school niet online.