AMSTERDAM - Het nieuwe besturingsprogramma van Microsoft, Windows Vista, ligt op 30 januari 2007 wereldwijd in de winkels. Zakelijke gebruikers kunnen Vista al eerder installeren, namelijk eind november. Dat maakte Microsoft woensdag bekend, en bevestigde daarmee eerdere geruchten.

Aanvankelijk wilde het Amerikaanse softwareconcern Vista in de tweede helft van dit jaar op de markt brengen. Door strenge veiligheidseisen is dat echter uitgesteld. Deze zomer schortte het bedrijf ook de introductie van het kantoorprogramma Office op. De nieuwste versie daarvan verschijnt nu gelijktijdig met Vista.

Derk Wagelaar, in Nederland verantwoordelijk voor Vista, kon niet zeggen hoeveel het besturingsprogramma gaat kosten. Wel wist hij te melden dat de prijs ongeveer hetzelfde zal zijn als de voorganger van Vista, Windows XP. De versie van XP voor de thuiscomputer kost zo'n 280 euro.

Vista moet surfen op het internet veiliger maken. Ook het gebruiksgemak moet toenemen. Zo is het zoeken van foto's en muziekbestanden vergemakkelijkt, belooft Microsoft.